Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? Ev Yapımı Kayısı Reçeli Tarifi

Okuma Süresi 5 dk

Photo of author

Onur Can Baysal

Yazar

kayısı reçeli nasıl yapılır

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? Ev Yapımı Kayısı Reçeli Tarifi

Čas branja 5 min

Photo of author

Onur Can Baysal

Avtor

Kayısı reçeli nasıl yapılır, Türk mutfağında en çok tercih edilen reçellerin başında geliyor. Kayısı kıvamı ve lezzeti nedeniyle reçel yapmak için hem çok uygun hemde çok ekonomiktir. Ülkemizde Malatya ve civarında en iyi kayısıyı bulma imkanımız vardır. Kayısı reçeli yaparken kullanılacak kayısının cinsi ve miktarı da önemlidir. Kayısı reçeli nasıl yapılır, malzemelerin tam oranı nedir sizler için derledik.

Ev Yapımı Kayısı Reçeli Tarifi

Evde kendiniz yapabileceğiniz ve sabah kahvaltılarında sofralarınızdan eksik etmeyeceğiniz doğal ev yapımı kayısı reçeli nasıl yapılır? Gelin hep beraber bakalım.

ev yapımı kayısı reçeli
ev yapımı kayısı reçeli

Malzemeler;

  • Bir kilogram kayısı
  • Dört su bardağı şeker
  • Yarim çay kaşığı limon suyu

Yapılışı;

Öncelikli kayısıların çekirdeklerini çıkartarak başlıyoruz  Zaten otomatik olarak kayısılar iki parçaya bölünmüş olacaktır. Güzelce kayısılar yıkanıp bir süzgeçte süzüyiruz. Sonrasında derin bir tencere içerisine bir sıra kayısı koyup üzerine bir bardak şeker gezdiriyoruz. Sonra yine bir sıra kayısı bir bardak şeker seklinde devam ediyoruz. Bu sayede tüm kayısıların şeker ile temas etmesini sağlamış oluyoruz.

İşlem bittiğinde en üst kısımda seker kalmalıdır mutlaka. En son tencerenin kapağını kapatın ve 1 gün boyunca beklemeye alıyoruz. Bu aşamada kesinlikle karıştırma yapmıyoruz kayısılar dağılır.

kayısı reçeli nasıl yapılır
kayısı reçeli nasıl yapılır

Ertesi gün şekerli kayısıları karıştırmadan kısık ateşe koyup ve kalan şekerlerin erimesini bekliyoruz. Kısık ateşte şekerleri eritmek reçelin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Şeker eriyip tamamen su olduğunda ocağın altını açın. Bu seviyede köpükler oluşuyor. Oluşan köpükleri süzgeç yardımı ile toplayabilirsiniz.

Çok fazla karıştırmak meyvelerin dağılmasına neden olur. Kısık ateş ile orta ateş arasında yaklaşık 25-30 dakika kaynattıktan sonra kıvam kontrolü yapıyoruz. Sıcak olan reçel sıvı olacaktır. Soğutarak kıvam testi yapmanız gerekir. Bunun için çay tabağına biraz reçel suyundan almamız gerekiyor. Dolapta 3 dakika bekletin. Akışkan olup olmadığına ve kıvamına tam karar verip işlemi sonlandırın. Şekerlenme yapmaması için kaynamanın son 3 dakikasında yarım çay kasığı limon suyunu tencereye eklemeyi unutmayın.

Reçeli sıcak bir şekilde kavanozlara koyuyoruz  Tencerede beklediği taktirde sertleşir ve kavanozlara koymak zor olur. Sıcak şekilde kavanozlara koyulduktan sonra ağzı kapatılmaz. Pislik kaçmaması için tül örtülür ve bu şekilde soğumaya alınır. Soğuduktan sonra kapaklar kapanır. Güneşli bir ortam var ise 1-2 gün kavanozları güneşte bekletmek iyi olur. Reçelin kullanım tarihi bu şekilde uzatılmış olur.

Kayısı Reçeli Ne Kadar Kaynatılır?

Kısık ateşte yapılan bir kayısı reçeli ortalama 40 dakika kaynatılır. Orta ateşte yapılan kayısı reçeli için yapım suresi 25-30 dakikadır. Kayısıların sertliği orta seviyede olmalı. Çok sert taş gibi kayısılar daha uzun süre kaynar. Sert olan kayısılar tam olgunlaşmamıştır. Bu nedenle şeker miktarı da artırılabilir. Çok olgunlaşmış yumuşak kıvamlı kayısılarda kaynama suresi daha düşüktür. Zira bu kıvamda çok kaynatılırsa marmelat olur.

Taze Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

Taze kayısı reçeli yeni olgunlaşmış kayısılar ile yapılır. 1 kg taze kayısı için 3,5 – 4 su bardağı şeker kullanılır. Yine şekerlenmemesi için yarim cay kasığı limon suyu eklenir.

Taze Kayısı Reçeli Tarifi

1 kg taze kayısı çekirdekleri çıkarılır ve güzelce temizlenir. İkiye ayrılan kayısılar tencereye koyulur üzerine 4 su bardağı seker eklenir. 1 gece bu şekilde karıştırmadan durur. Ertesi gün kısık ateşte seyrek seyrek karıştırarak kaynatılır ortalama 30 dakika sonra kıvama gelmiş olur.
Son 2 dakika kala limon suyu eklenir ve kavanozlar.

Taze kayısı reçeli tarifi
Taze kayısı reçeli tarifi

Erimeden Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

Kayısı reçelini dağıtmadan yapmanın püf noktası fazla karıştırmamaktır. Hatta hiç karıştırmadan sadece tencereyi sallayarak pişirenler olduğunu duymuştum. Diğer önemli bir ayrıntı da kayısıların ezik ve yumuşak olmaması gerek. Yani reçel olacak diye yumuşamış ve çok olgunlaşmış kayısıların seçimi doğru değildir.
Şekerpare denilen kayısıların küçük yapıda olanı ve daha tatlı olanı reçel için en uygun olanlarıdır. Boyutları küçük olan meyvelerin dağılma ihtimali daha düşüktür.

Yaş Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktası Nedir?

Yaş kayısı reçeli, sabah kahvaltiların vaz geçilmezler lezzetlerinden biridir. Yapımı oldukça kolaydır. Yaş kayısı reçeli yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Malzemeler:

  • 1 kg yaş kayısı
  • 750 gr toz şeker
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su

Yapılışı:

  1. Kayısıları yıkayıp, ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
  2. Bir tencereye suyu ve toz şekeri koyun. Karıştırarak şeker eriyene kadar kaynamaya bırakın.
  3. Kaynayan şerbetin içine kayısıları ekleyin ve 10-15 dakika daha kaynatın.
  4. Sonra tencereyi ocaktan alın ve kayısıları şerbetin içinde soğumaya bırakın.
  5. Soğuyan reçelin üzerine tuz ve limon suyunu ekleyin ve karıştırın.
  6. Hazırladığınız reçeli kavanozlara doldurun ve kapağını sıkıca kapatın.
  7. Kavanozları ters çevirin ve soğumaya bırakın.
kayısı reçeli
kayısı reçeli

Püf noktaları:

  • Kayısıları çok fazla pişirmemeye özen gösterin. Aksi takdirde reçel çok koyu bir kıvama gelebilir.
  • Reçelin kıvamını kontrol etmek için bir çatal ya da kaşıkla bir damla reçeli alıp soğuk bir tabağa damlatın. Eğer damla hemen katılaşıyorsa, reçelin kıvamı tamamdır.
  • Reçelin daha lezzetli olması için kayısıları bir gece önceden şerbetle bekletebilirsiniz.

Kayısı Reçeli Yaparken Su Konur Mu?

Normalde reçel yaparken normalde su konullmaz. Hem dayanıklılığını azaltır hem tadını bozar. Ancak bazen kaynama ayarını fazla kaçırırız ve çok koyu kıvamlı tas gibi bir reçel yaparız bu durumda su eklemek en mantıklı yöntemdir. Yine de meyvenin bekletilerek kendi suyunu salması daha iyidir.

Kayısı Reçelinin Faydaları Nelerdir?

Kayısı reçelinin insan vücuduna oldukça faydaları vardır. Bu sebepten dolayı mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yerini her zaman almıştır. Şeker hastaları kayısı reçeli tüketiminde dikkatli olmaları doktor tavsiyesinde tüketmeleri önemlidir. Kayısı reçelinin tarihi osmanlı imparatorluğu’ndan öncesine kadar dayanır. Hatta o dönemde ilaç olarakta kullanılmış bir reçel türüdür. Kayısı reçeli faydalarını söyle sıralayabiliriz.

  • İçerisinde A, B1 ve C vitaminleri bulunur.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar ve hastalıklardan korur.
  • İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde soğuk algınlıklarından korur.
  • Kemik erimesine faydası vardır.
  • Lif oranı bakımından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ateş düşürücü özelliği vardır.
  • Demir miktarı oldukça fazladır ve demir eksikliğine iyi gelmektedir.
  • Cilt hastalıklarına iyi gelir cildi güzelleştirir.
  • İştah açar.
  • Öksürüğe ve balgam sökmeye iyi gelir.
  • İçerisinde bulunan magnezyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar

Siz de kayısı reçeli nasıl yapılır hakkında düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca incir pekmezi nasıl yapılır? İncir pekmezinin faydaları nelerdir? ile ilgili içeriğimize de göz atmayı unutmayın lütfen.

burada yayınlandı:

Yemek Tarifleri

Yorum yapın