Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Okuma Süresi 5 dk

Photo of author

Onur Can Baysal

Yazar

bebeklerde soğuk algınlığı belirtileri

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Čas branja 5 min

Photo of author

Onur Can Baysal

Avtor

Bebekler tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi soğuk algınlığı yakalandıkları zaman yaşam kalitelerini düşürürler. Bebekler bu solunum rahatsızlığından oldukça rahatsızlık duyarlar. Bu durumda bebeklerin daha çok yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu rahatsızlık durumunda ebeveynlerin olduğundan fazla dikkatli ve bebeklerinin semptomlarına dikkatlice gözlemlemeleri gerekir. Bebeklerde soğuk algınlığı makalemizin tamamını okuyarak, hastalığı çabuk atlatmak için yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Neden Olur?

Bebeklerde soğuk algınlığı, diğer bir bilinen adıyla nezle üst solunum yollarında oluşan bir enfeksiyondur. Dört mevsim görülebilen bu hastalık, burun ve boğazda gerçekleşir. Bebeklerde soğuk algınlığına neden olan virüs sayısı oldukça fazladır. Bu virüsleri etkin hale gelmesi genellikle mevsim geçişlerinde olur.

bebeklerde soğuk algınlığı
bebeklerde soğuk algınlığı

Bu virüslerin bir tanesi bile çocuğunuzu ve ya bebeğinizi soğuk algınlığı hastalığına yakalata bilir. Çocuklar ve bebekler virüsü kaptıklarında bir bağışıklık oluştururlar. Oluşturdukları bu bağışıklık sayesinde bir dahaki sefere hastalığı daha rahat ve kolay atlatırlar.

Bebeklerde öksürük Neden Olur?

Bebeklerde öksürük, çok sık görülen bir durumdur. Öksürüğün sebebi boğazlardaki balgamdan, veya enfeksiyondan olabilir. Ne kadar sıklıkla öksürüyor ve şiddeti dikkate alınmalıdır. Sürekli devam etmesi ve giderek artması durumunda bir çocuk durumuna götürülmesi önemlidir. Bebeklerde öksürük, bazen alerjik durumlardan da kaynaklanıyor olabilir. Öksürük çok sık rastlanan bir reflekste olabilir. Bebeklerde soğuk algınlığı durumlarında öksürük sık görülür.

Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir sorusunu anneler çok araştırma yapmış bilgi sahibi olmuşlardır. İlk defa anne olan adaylar için bu merak konusudur. Bebeklerin bulundukları ortam çok önemlidir. Tozlu ortamda bulunan bebekler alerjiye yakalanma ve öksürmeye maruz kalabilirler. Böyle durumlarda bebekler bol sıvı tüketmeleri öksürüğe iyi gelecektir. Bol su tüketmeleri bebeklerde öksürüğü azaltacaktır.

Bebeklerde öksürük tehlikeli olabileceği durumlar vardır. Öksürüğün şiddeti ve ilerlemesi iyi gözlenmesi gerekir. Aşağıdaki durumlara kesinlikle dikkat edilmesi lazım.

  • Hırıltılı öksürük ve devamında ateş varsa
  • Bebeklerin sokunum zorluğu çekecek kadar öksürükleri varsa
  • Yabancı bir cisim öksürüğe neden olduğunu tahmin ediyorsanız

Yukardaki üç madde de en yakın bir sağlık kuruluşuna bebeğinizi götürmeniz gerekmektedir.

Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Bebelerde soğuk algınlığı durumunda ateşlerinin çıkması anne babaları okudukça endişelendirmektedir. Peki bu durumlarda bebeklerde ateş kaç olmalı? Bebeklerde ateş nasıl ölçülür? Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

bebeklerde ateş
bebeklerde ateş

Bebeklerde ve çocuklaralar ateşlenme sık sık rastlanan bir durumdur. Ateş, vücudumuzun virüslere karşı savunmamızı sağlamaktadır. Normal gün içinde vücut ısısı bir derece yükselir veya düşebilmektedir. Ateşi tam olarak ölçmek için uygun yer ve ateş ölçer kullanmak bizlere doğru sonuçlar vermektedir.

Bebeklerde ateş nasıl ölçülür sorusunun cevabı aslında bebeğin makatından ölçmektir. Bu durum çocukları ve bebekleri rahatsız edeceğinden, koltuk altından ölçülmesi önerilir. Koltuk altından ölçülen ateş 37 nin üzerinde ise ateş olarak kabul edilir. Ölçüm yapmadan önce oda sıcaklığına ve koltuk altının terli olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Doğru sonuç almak için termometrenin koltuk altında 2 veya 3 dakika durması lazım.

Ağızdan ölçüm bebeklere yapılmaz daha çok 5 yaşını doldurmuş çocuklara yapılır. Termometre dil altında 2 dakika tutulur ve ondan öncesinde çocuğun daha önce soğuk bir şeyler yememiş olması sağlanır. 37.4 olarak çıkan sonuç ateş olarak sayılır. Bebeklerde yüksek ateş neden olur, bu soru aslında çok merak edilen sorulan sorular arasındadır. Bebeklerde ateşi yükselten bakteriyel ve viral enfeksiyonlardır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde soğuk algınlığı hastalığına yakalandıkları zaman burun tıkanıklığı sık görülen bir rahatsızlıktır. Kısa ve uzun süreli olabilmektedir. Kısa süreli olunca akut uzun süreli olunca kronik olarak adlandırılır. Enfeksiyonlar, burun yapısındaki bozukluklar burun tıkanıklığına neden olabilmektedir. Kimi burun tıkanıkları doğuştan gelmektedir. Burunda bulunan kemiklerin ve kıkırdakların dar olması ve burun girişinin dar olması burun tıkanıklığına neden olur.

bebeklerde burun tıkanıklığı
bebeklerde burun tıkanıklığı

Bebeklerde burun tıkanıklığında genellikle, burun aspiratörü, tuzlu su ve yastığın düz olması gibi çeşitli yöntemler uygulanır. Annelerin en sık başvurduğu yöntem tuzlu sudur. Eczanelerde rahatlıkla bulabileceğiniz tuzlu su spreyleri burun tıkanıklarını kısa sürede açmaktadır. Burun tıkanıklığı olan bir bebek sık emzirilmelidir. Ilık suyla banyo bebeğe iyi gelip onu rahatlatmaktadır.

Burun tıkanıklığı olan bir bebek rahatlıkla beslenemediği için huzursuz olur ve sürekli ağlamasına neden olmaktadır. Uyku düzeni bozulur. Özellikle rahat beslenemediği için, beslenme sırasında hava yutar ve buda gaz sancısı yaşamasına neden olur. Ayrıca tıkanıklığın biran önce giderilmesi gerekir eğer giderilmezse orta kulak iltihabına yol açabilir.

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde ve çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de alerji belirtileri görülmektedir. Bebekler genellikle yedikleri bir şey dokunduğu zaman alerjik belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde alerjik reaksiyona etken olacak bir çok maddeler vardır. Genellikle besin alerjisi, mevsimsel alerjiler bebeklerde alerjiye sebep olabilir. Yiyeceklere karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar genellikle taze üretilen ürünlerde görülmektedir. Bu tür alerjiler çabuk geçer ve kalıcı olmamaktadırlar. Çevresel alerjiler ise kıyafetlerden bebeklere geçebilir. Bunlar genellikle kıyafetlerde bulunan deterjan atıklarıdır. Bebek kıyafetlerini yıkarken annelerin daha dikkatli olması önemlidir.

bebeklerde alerji
bebeklerde alerji

Bebeklerde alerji belirtileri, bir kaç maddeyle sayabiliriz. Bebeğinizin bağışıklık sistemi, zararlı bir maddeye zararlıymış gibi tepki vermesinden alerjik reaksiyonlar oluşmaktadır. Bebeklerde alerji belirtileri şunlardır:

  • Döküntü veya kurdeşan
  • Aşırı kaşıntı
  • Sık olarak hapşırma
  • Kırmızı sulu gözler
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Gözlerde ve burunda kaşıntı
  • Ağızdan nefes alma
  • Uyku bozukluğu
  • Huzursuzluk ve sinirlilik

Bebeklerde alerji teşhisi uzman bir alerji doktoru tarafından muayene edilmelidir. Annelerin genellikle yaptıkları büyük hatalardan birisi, kendileri teşhis koyup bebeklerinde ve çocuklarında besin kısıtlaması yapmaktadırlar. Alerji uzmanı testi kan tahlili yada deriden numune alarak yapmaktadır.

Bebeklerde alerji tedavisi yapılırken, alerjiye neden olan maddenin bulunup ortadan kaldırılmasıyla başlar. Örnek verecek olursak alerjiye neden olan bal ise bebeğinizi baldan uzak tutmanız gerekir. Ayrıca doktorun önerdiği losyonlar bebeğinizin kaşıntısını azaltır ve onu rahatlatır.

Bebeklerde Balgam Söktürücü

Yetişkinlerin bile zorlandığı balgam sökmek bebekler için korkulu bir rüya olmaktadır. Geceleri hırıltılı uyumak, öksürürken kusmak onlar için bir çiledir. Ama bunların korkulacak bir şey olmadığını anneler bilmelidir. Doğal yöntemlerle bebeklerde balgam söktürücü uygulamak evde yapılması gereken tedavi yöntemleridir.

Bebeklerde solunum yolları hemen hızlı bir şekilde gelişemediği için ufacık bir toza ve yabancı maddelere maruz kalırlar. Burunda tıkanma, solunum yollarında zedelenme, genizde tıkanıklık bebeklerde balgamlı öksürük oluşmasını sağlar. Bebeklerde balgamlı öksürük tedavisini evinizde uygulayacağınız doğal yöntemlerle giderebilirsiniz.

  • 18 aylıktan büyük bebeklerin boğazlarını yumuşatmak için, bal limon ılık su karışımını bebeğinize verebilirsiniz.
  • Bebeğinize bol su tükettirmelisiniz.
  • Çörek otu kaynatıp bebeklere verilmelidir.
  • Armut ve elmayı zencefille kaynatıp suyunu süzdükten sonra bebeklere verilebilir.

Yukarıda belirttiğimiz bilgiler tamamen tavsiye amaçlıdır. Tedavi için uygulanmamalıdır. Bebeklerde soğuk algınlığı hastalıklarında mutlaka uzman bir çocuk doktoruna danışılıp bebeğin muayene edilmesi gereklidir. Sahlıklı günler dileriz.

burada yayınlandı:

Sağlık

Yorum yapın