Metabolizma Nedir? Metabolizmayı Hızlandıran 9 Besin

Okuma Süresi 5 dk

Photo of author

Onur Can Baysal

Yazar

metabolizma

Metabolizma Nedir? Metabolizmayı Hızlandıran 9 Besin

Čas branja 5 min

Photo of author

Onur Can Baysal

Avtor

Metabolizma nedir Nasıl Hızlanır?

Metabolizma nedir, İnsan vücudunda, sağlıklı yaşamak için gereken tüm kimyasal tepkimelere metabolizma denir. Vücuda alınan kati ve sivi her madde yapım yıkım surecinden geçerek enerjiye dönüşür. Metabolizma bu işleyişin tam olarak kendisidir.
Metabolizma, yediklerimiz, içtiklerimiz, gün içinde ne kadar hareket ettiğimiz gibi bir takım faktörlerden etkilenir. Metabolizma yavaşlaması sonucunda kişilerde bir takım hastalıklar ortaya çıkar, kilo alimi baslar. Metabolizmanın normal hızında veya bir seviye hızlı olması gerekir.

Metabolizma Nedir? Metabolizmayı Hızlandıran 9 Besin

  • Acı biber: Acı biber dayanabildiğiniz sürece faydasını görebileceğiniz bir yiyecek. Acı biberin acı olmasını sağlayan madde vücut sıcaklığını artır, tokluk hissini hızlandırır ve uzun sure tok hissetmeye neden olur. Bu şekilde metabolizma hızlanır ve yakılan enerji miktarı artar.
  • Zencefil: Zencefil son zamanlarda Türk mutfağında iyi bir yer edindi. Yemeklerde gerekli miktarda kullanılan zencefil metabolizmayı hızlandırıyor sindirimi kolaylaştırıyor. Bilinçsiz şekilde fazla tüketilen her şey gibi zencefilin de fazla tüketilmemesi gerekiyor.
  • Yeşil Çay: İçeriğinde bulunan epigallokateşin gallat tokluk hormonundan sorumlu maddedir. Bu da demek oluyor ki yeşil çay beyne tokluk hissi sinyalleri gönderebiliyor. Günde 2 bardak yeşil cay ideal bir ölçüdür. Yeşil çaydan daha fazla faydalanmak istiyorsanız doğru bir şekilde demlemelisiniz. Kesinlikle kaynatılmamalı. Demleme işleminden sonra isterseniz sıcak isterseniz soğuk tüketebilirsiniz.
  • Sirke: Sirkeyi salatalarda ve bazı yemeklerde tüketmek kan şekerinin ani dalgalanmalarına engel olur. Karbonhidratların emilimini yavaşlatır. Besinlerin mideye gidisini yavaşlatır bu da tokluk hissini artırır. Sürekli yemek yeme istedi oluşmadığından vücut var olan fazlalıkları yakar ve zayıflamanıza yardımcı olur.
  • Koyu Kahve; İçeriğinde bulunan kafein yağ yakımın yardımcı olur. Metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Hareket egzersizlerinden önce tüketilmesi oldukça faydalıdır. Çarpıntı, ritim bozukluğu gibi sorunlarınız yok ise kahve mutlaka tüketilmesi gereken bir urundur.
  • Süt: Yaşam ihtiyacımız olan en önemli besinler protein, yağ, karbonhidrat sütte yeterli miktarda vardır. Süt ve türevi olan yoğurt, yumurta, balık, tavuk gibi protein içeren tüm besinler tok tutar ve hızlı bir metabolizma sağlar. Özellikle spor yapanlar yumurtanın beyazı tavuğun göğsü gibi tok tutucu besin değeri yüksek ürünler tüketir. Bölgesel yağlanmaların önüne geçer.
  • Tarçın: Metabolizma üzerinde çok etkisi olan tarçın. Sindirimi düzenleyerek tokluk suresini uzatırken kan şekerinin yükselmesine engel olur. Bir bardak süt üzerine ekleyip tüketmeniz halinde günlük metabolizma hızlandırma işlemine katkı sağlamış olursunuz.
  • Su: Vücudumuzun büyük miktarının su olduğunu herkes bilir. Su yaşamamız için gerekir. Ancak yaşamamıza yetecek kadar su değil, bir miktar fazlasını tüketmek hem böbrekler hem tüm metabolizma için faydalıdır. Su ile çalışan bir organizmaya istediğini verdikten sonra hızlı çalışmaması imkânsızdır. Günlük 2,5 veya 3 litre su tüketmek yapabileceğiniz en doğru harekettir. Zararlı maddelerin atılımını kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler ve kan akışını olağan seviyeye getirir.
  • Badem: Badem içeriğinde bulunan vitamin, minarel ve asitlerin bol olması nedeniyle sindirimi esnasında bol kalori yaktırır. Ara öğünlerde yiyeceğiniz 8 adet badem vücudun fazladan enerji harcaması anlamına gelir. Hem tokluk hissi verir hem metabolizmayı hızlandırır.
metabolizmayı hızlandıran 9 besin
metabolizmayı hızlandıran 9 besin

Metabolizma Hızlandırma Yöntemleri

  • Gün içerisinde 2 litre su tüketilmeli.
  • Ara öğünlerde badem, ceviz, kabak çekirdeği, fındık gibi kuruyemişler yenmeli.
  • Ana yemeklerde besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli. Et, balık, tavuk, yumurta vb.
  • Öğün aralarında günde iki defa yeşil çay veya kahve içme alışkanlığı edinilmeli.
  • Günlük hareket miktarı artırılmalı. Yürüme mesafesi, çıkılan merdiven sayısı biraz fazlalaştırılmalı.
  • Öğünleri sık ve az seviyede tutun.
  • Yemek yerken hızlı bir şekilde değil de daha yavaş tüketin.
  • Gün içinde sürekli oturmak ve yatmak metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle ayakta durmak daha faydalı olacaktır.
  • Düzenli uyku uyumak. Belli saatlerde uyuyup uyanmak öğünlerin de düzene girmesini sağlar. Daha kaliteli bir yadam sunar.

Evde Metabolizma Hızlandırma Yöntemleri

Sürekli evde olmak zorunda olan ev hanımlarının en büyük problemi yavaş bir metabolizma ve bölgesel yağlardır. Evde bulunduğunuz zaman içinde boş vakitlerinizi vücudunuzu dengelemek ve metabolizmanızı hızlandırmak için değerlendirebilirsiniz.

metabolizma nedir
metabolizma nedir

Evde metabolizmanızı hızlandırmak için;

  1. Kahvaltınızı düzenli olarak yapın.
  2. Ogun aralarına dağılacak şekilde 2 litre suyu 1 gün içinde bitirin.
  3. Kahvaltıdan sonra şekersiz olmak şartı ile bir kahve için.
  4. Kahveden 20 dakika sonra egzersiz olarak günlük ev islerini yapabilirsiniz.
  5. Bos vaktiniz var ise plates topu yardımı ile 1 saat egzersiz yapın.
  6. Öğlen öğününde protein bakımından zengin gıda maddeleri tüketin. Ekmek tüketmemek faydalı olacaktır.
  7. Gazlı içeceklerden ve şekerli ürünlerden uzak durun.
  8. Öğlen öğününden sonra bir bardak yeşil cay iyi gelir.
  9. Aksam yemeğine kadar açlık hissederseniz 1 avuç kuruyemiş tüketebilirsiniz.
  10. Sürekli veya uzun sure oturmaktan kaçının. Arada kendinize minik isler çıkartarak en azından ayakta durmaya çalışın.
  11. Aksam yemeğinden sonra da ya kahve ya yeşil cay tüketin.
  12. Mevsim şartları müsaitse aksam yürüyüşüne çıkın.
  13. Gece yatarken bir bardak şekersiz sut üzerine tarçın dökerek tüketebilirsiniz.

3 Günlük Metabolizma Hızlandırıcı Diyet

1. Gün

Kahvaltı; 2 dilim kızarmış ekmek, peynir, haşlanmış yumurta, şekersiz çay, zeytin.
Ara öğün; şekersiz kahve.
Öğlen yemeği; Sebzeli tavuk haşlama, yoğurt, 2 dilim ekmek.
Ara öğün; şekersiz yeşil çay.
Aksam yemeği; Fırında köfte patates, salata, yoğurt, 2 dilim ekmek.
Ara ogun; ceviz ve meyve

2. Gün

Kahvaltı; 2 dilim kızarmış ekmek, peynir, zeytin, tarçınlı süt.
Ara öğün; kahve veya yeşil cay
Öğlen yemeği; fırında kızartılmış tavuk, mevsim salata ve yoğurt.
Ara ogun; 8 adet badem, yeşil cay
Aksam yemeği; sebzeli et yemeği, salata, iki dilim ekmek.
Ara ogun; ceviz

3. Gün

Kahvaltı; 2 dilim kızarmış ekmek, 1 haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, şekersiz cay.
Ara öğün; kahve ve fındık.
Öğlen yemeği; menemen ve yoğurt. İki dilim ekmek.
Ara öğün; yeşil cay
Aksam yemeği; fırında balık, salata, iki dilim ekmek.
Ara öğün; tarçınlı 1 bardak süt.

metabolizma hızlandırma yöntemleri
metabolizma hızlandırma yöntemleri

Herhangi bir rahatsızlığı ve sağlık sorunu olan bireylerin diyet uygulamadan önce doktoruna mutlaka danışması gerekir. Diyetler kişilerin yas ,cinsiyet ve kilosuna göre özel olarak belirlenir. Yukarıda verilen örnek diyet haritasıdır. Herhangi bir yiyecek maddesine alerjiniz var ise mutlaka uzman birine danışmalısınız.
Metabolizmayı hızlandırmak adına bilinçsizce hareket edilmemelidir. Çok hızlı çalışan bir metabolizma sizi tüketir ve sağlığınızdan alıkoyar. Zayıflamak adına uygulayacağınız yöntemler doğrultusunda çok hızlı ve sağlıksız kilo verdiğinizi hissederseniz bir diyetisyene gidin. Normal bir şekilde kilo verme standardı 1 haftada 0.5 – 1 kg vermektir. Bundan fazlası sağlıksız kilo vermeye girer.

Hızlı Metabolizmanın Zararları Nelerdir?

Normal bir şekilde seyretmesi gereken metabolizma hızı, bir takım bitki çayları ve kürler sayesinde olağandan fazla hızlandırılırsa erken yaşlanmaya neden olur. Kişi kendini yorgun hisseder ve ömrün kısalmasına sebebiyet verir.
Doğal olarak gün içinde tükettiğimiz maddelerde ufak değişiklikler yaparak ve yeterli miktarda su tüketirsek metabolizmayı islemesi gerektiği hale getiririz. Daha fazlasını istemek organların iflas etmesine kadar gider. Spor yaparak, egzersizler yardımı ile kilo vermeye çalışmak bitkisel kürlerden daha faydalı olacaktır. Bu nedenle bilinçsiz yapılan hiç bir şeyin faydası yoktur. Hızlı metabolizma hızlı kili verme yüzünüzün yaşlı görünmesine ve çökmesine neden olur.

 

burada yayınlandı:

Bilgi

Yorum yapın