PMS (Premenstrüel sendrom) Nedir? PMS Hakkında Herşey

Okuma Süresi 5 dk

Photo of author

Onur Can Baysal

Yazar

Premenstrüel sendrom

PMS (Premenstrüel sendrom) Nedir? PMS Hakkında Herşey

Čas branja 5 min

Photo of author

Onur Can Baysal

Avtor

Premenstrüel sendromçağımızın sorunlarındandır. Pms dönemi yani adet öncesi gerginlik sendromu.  Adet kanaması yaklaşırken kadınların %85’inde değişen hormon düzeylerine bağlı olarak bazı şikayetler ortaya çıkar. Şanslı kadınların yarısında yakınmalar hafiftir ve kişinin günlük yaşantısını etkilemez. Diğer yarısında ise depresyon da dahil olmak üzere çok daha ciddi şikayetler ortaya çıkar. Özellikle karın, bacak ve sırt bölgesinde bu ağrılar halsizliğe, yorgunluğa ve isteksizliğe neden olabiliyor.

Peki PMS ağrılarına iyi gelebilecek neler?

Premenstrüel Sendrom için EGZERSİZ

Yapılan bir çalışmada egzersiz yapmayan kadınlarda PMS’ye daha sık rastlandığı bulunmuştur. Pilates egzersizleriyle, açma ve germe hareketleri yapmak kaslarının rahatlamasına, vücudunun esnemesine yardımcı olur.

Pelvik kaslarınızın rahatlaması bu dönemde ki bedensel ve ruhsal konforunuz için önemli. Köprü hareketini uygulayabilirsiniz. Yere sırt üstü uzanın ve belinizi yükseltin. Bu şekilde 10 saniye kalın ve nefes alın. İnerken nefesinizi verin.

PMS
PMS

Premenstrüel Sendrom için 2. bir yöntem olarak sırtınızı duvara verip, ayaklarınızı kalça genişliğinde açın. derin ve yumuşak bir nefes alıp, pelvik kaslarınızı sıkın ve bedeninizi squat pozisyonuna getirin. 10 saniye boyunca bekleyin, sonra kalkın pelvik kaslarınızı serbest bırakın. 10 saniye arayla bir kaç tekrarlayın. rahatladığınızı hissedeceksiniz!

Güzel bir müzik eşliğinde deneyerek ağrınızı keyifli hale dönüştürebilirsiniz!

Premenstrüel Sendrom için DENGELİ ve SAĞLIKLI BESLENME

Premenstrüel Sendrom için Sağlıklı beslenme bu dönemde geçireceğiniz semptomları aza indirecektir. gelin hep birlikte nasıl beslenebileceğinize bakalım;

Yumurta sarısı ve kırmızı et bu dönemde vücuttaki inflamasyonu artırabilir.

Mutlaka düzenli sutüketin.

Yapılan araştırmalarda regl ve PMS döneminde süt ürünlerinin tüketiminin semptomları azalttığı bilgisine ulaşılmıştır.

Demir bakımından zengin besinleri tüketebilir veya demir takviyesi alabilirsiniz.

Uzun saatler boyunca aç kalındığında, kan şekerinin düştüğü ve vücudun daha fazla adrenalin üreterek gerginlik hali ortaya çıkartabileceği bilinmektedir. Bu durum ise PMS semptomlarını şiddetlendirir, 2-3 saat ara ile beslenmeye özen gösterin.

Gerekli yağ asitlerini bu dönemde diyetinize ekleyin. Omega-3 yağ asitlerinin ağrı ve krampı azalttığ söylenmektedir. Daha fazla balık tüketerek, balık yağı ,keten tohumu yağı veya ceviz tüketimini artırarak PMS şiddetinizi azaltabilirsiniz.

 

burada yayınlandı:

Sağlık

Yorum yapın