Opücük Hastalığı Nedir? Öpücük Hastalığı Nasıl Geçer?

Okuma Süresi 5 dk

Photo of author

Onur Can Baysal

Yazar

öpücük hastalığı

Opücük Hastalığı Nedir? Öpücük Hastalığı Nasıl Geçer?

Čas branja 5 min

Photo of author

Onur Can Baysal

Avtor

Öpücük hastalığı son dönemlerde yaygın olarak görülen ve bulaşıcı bir hastalık türüdür. Epstein-Barr virüsünün neden olmasıyla meydana gelen ve tadavisi mümkün olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu yazımızda, öpücük hastalığı nedir? Öpücük hastalığının belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir gibi soruların cevaplarını bu makalemizde derledik.

Öpücük Hastalığı Nedir?

Öpücük hastalığı, bulaşıcı mononükleoz veya basitçe hastalık, Epstein-Barr virüsünün neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Ancak diğer bazı virüsler nadiren hastalığa neden olur. Patojenik virüsler genellikle öpüşme sırasında tükürük yoluyla yayılır ve bu nedenle öpüşme hastalıkları olarak adlandırılır. Mono, gençler arasında en yaygın sağlık sorunudur.

Bir kişinin bu hastalığı olup olmadığı kan testi ile gösterilebilir. Çoğu insan iki ila dört hafta içinde daha iyi hissetmeye başlar. Bununla birlikte, birkaç ay sonra bile yorgunluk ve halsizlik meydana gelebilir. Ağrı ve ateş gibi rahatsız edici semptomları kontrol altına almak için tedavi planlanabilir. Bu nedenle, ılık tuzlu gargara, bol su, yatak istirahati ve biraz ilaç kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Öpücük Hastalığı Neden Olur?

Öpücük hastalığının nedeni EBV adı verilen bir virüstür. EBV, herpes virüsü de dahil olmak üzere herpes virüsü ailesinin üyelerinden biridir. EBV, dünya genelinde insanları enfekte eden yaygın virüslerden biridir. Virüs, enfekte olmuş bir kişinin ağzı ve kanı gibi vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılır.

öpücük hastalığı
öpücük hastalığı

Mononükleoz ayrıca cinsel temas ve organ nakli yoluyla da yayılabilir. Öksürmek, hapşırmak, öpmek ve yiyecek veya içecekleri hastalığı olan kişilerle paylaşmak, virüsün kişiden kişiye yayılmasına neden olabilir.

Öpücük Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Virüs vücuda emildikten sonra semptomlar arasında 4-8 hafta sürebilir. Aktif virüsün vücuda girdiği ve belirtileri ortaya çıkmaya başladığı süreye inkübasyon süresi denir. Bu hastalık ergenlerde ve yetişkinlerde ortaya çıktığında, vakaların % 35-50’sinde, kuluçka döneminin sonunda belirgin semptomlara neden olur. Çocuklarda genellikle herhangi bir semptom göstermez ve büyük oranda iyileşir.

EBV enfeksiyonu olan çocukların sadece % 10’unun şikayet edeceği tahmin edilmektedir. Bu hastalık, bu vücudun ön enfeksiyonu ve bağışıklık gelişimine bağlı olabilen yetişkinlerde de nadirdir. Enfeksiyöz mononükleoz vakalarının geneli 15-24 yaşlar arasında mevcuttur. Semptomlar genellikle bir ila iki ay sürer.

Olguların en az üçte biri beyazımsı zarlarla kaplı bademciklerdir. Öpücük hastalığı bazen daha şiddetli semptomlarla kendini gösterir, dalak veya karaciğerin şişmesi görülebilir. Karaciğerin büyümesi hepatite bağlıdır. Bu durumda, karaciğer fonksiyon testlerinde anormallikler bulunabilir.

Bazı hastalar vücutlarındaki kızamık ile döküntüler bulabilirler. Hastalığın ilk birkaç günü de dahil olmak üzere, hastalığın ilk birkaç günü boyunca, her iki üst göz kapağında geçici şişlik (ödem) olabilir.

Bu hastalığı (nadiren ölümcül) diğer yaygın virüslerden (grip gibi) ayırt etmek zordur. Aile tatili veya iki haftalık tedaviden sonra semptomlar düzelmezse (dinlenme, yeterli su alımı ve sağlıklı bir diyet), uzmanlar bir doktora danışmayı öneriyorlar.

Öpücük Hastalığına Nasıl Tanı Konulur?

Her şeyden önce, hastanın öncül şikayetine göre, doktor öpücük sendromunun varlığından şüphelenir. Daha sonra ayrıntılı bir fizik muayene yapılır ve teşhis için kan testi istenir. Hastalığın başlangıcında, kan testinde lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin sayısında bir artış olabilir. Mikroskop altında incelendikten sonra, bu artmış lenfositlerin bazıları anormal bir görünüme sahiptir. Bunlara atipik lenfositler denir.

öpücük hastalığı tedavisi
öpücük hastalığı tedavisi

Öpücük Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hastalık vürüsünü taşıyan kişi, boğazda ve burunda biriken vürüsü diğer kişilerle öpüşme yoluyla bulaştırabilir. Kan yoluylada bulaştığı görülmektedir. Ayrıca vürüsü taşıyan kişinin kullandığı, bardak çatal kaşık gibi kişisel aletlerine tükürük yoluyla bulaştırmış olması diğer kullanacak kişilerin öpücük hastalığına yakalanma oranı fazladır.

Bebeklerde ve çoçuklarda daha sık bulaşması görülmüştür. Yetişkinlerin, bebekleri sık öpmeleri sonucu bulaşıcılık meydana gelebilmektedir. Bu durumda çoçuk ve bebeklere yaklaşımlarda dikkat edilmesi gerekmektedir.

Öpücük Hastalığına Doğal Yöntemler Nelerdir?

Öpücük hastalığının tedavisi için en etkili olan ilaçlar doktorlar tarafından reçeteli olarak verilen ilaçlardır. Bunların yanı sıra evde kendinizde hazırlayabileceğiniz doğal ve sağlıklı yöntemler bulunmaktadır. Bu doğal yöntemler sayesinde hastalığı daha kolay atlatılmasına yardımcı olacaktır. Nedir bu evde kolaylıkla hazırlayacağınız yöntemler gelin hep beraber bakalım.

  • Elma Sirkesi: elma sirkesi içinde bulundurduğu antibiyotik etkisiyle faydalıdır. Bir bardak suya bir kaşık elma sirkesi ilave edin ve içine ayrıca bir çay kaşığı bal koyarak bu karışımı günde 2 defa uygulayarak tüketebilirsiniz.
  • Hindistan Cevizi Yağı: içerisinde bol miktarda vitamin bulunan ve besin değerleri yüksek olan bu yağı gün içinde 1 tatlı kaşığı yemek hastalığın etkisini oldukça azaltacaktır.
  • Bol Sıvı Tüketimi: hastalık döneminde bolca sıvı ve sıvı gıdalar tüketmek hastalığın çabuk iyileşme sürecine etkili olacaktır.

Öpücük Hastalığına Ne İyi Gelir?

Bu hastalıktan kurtulmak istiyorsanız ilk önce yapmanız gerekenlerden en önemlisi doktorunuzun verdiği ilaç ve tavsiyelere mutlaka uymak olacaktır. Ayrıca hastalık semptonlarını azaltmak ve hastalığı daha rahat bir şekilde atlatmak için aşağıda verdiğimiz ek tavsiyelerede uymanız gerekmektedir.

  • Boğaz ağrısını çok şiddetli yaşıyorsanız tuzlu su ile günde 1 defa gargara yapabilirsiniz.
  • Bolca dinlenerek istirahat etmeye özen gösterin.
  • Sağlıklı beslenmenize ve öğünlerinizi kaçırmamanıza dikkat edin.
  • Bağışık sisteminizi güçlendirecek gıdalar tüketin.
  • Şeker, un, beyaz pirinç, kızartma türleri, büskivi gibi atıştırmalıklar ve alkollü içeceklerden kesinlikle uzak durun.

Sizlerde öpücük hastalığına yakalandıysanız veya bu hastalık hakkında bilgi ve düşünce sahibiyseniz bizlere yorum kısmından yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz Çörek otu yağının faydaları nelerdir makalemizede göz atmayı unutmayın lütfen.

burada yayınlandı:

Bilgi

Yorum yapın